Iznos kredita vraćen na 100.000 KM

Bez autora
Jun 10 2011

Investiciono-razvojna banka RS vratila je, na zahtjev predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića, maksimalan iznos stambenih kredita na 100.000 maraka. Maksimalan limit vraćen je i za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća na pet miliona maraka. IRB RS prethodno je smanjila iznos stambenih kreditnih linija sa 100 na 80.000 maraka, a kredite za poljoprivrednike i za mala i srednja preduzeća sa pet na dva miliona. IRB je takođe ukinula opštu grupu stambenih kredita, koja je povlačila više od 50 odsto sredstava ove kreditne linije. Potez IRB-a bio je loš i svakako bi izazvao negativne posljedice. Vlada bi morala da nađe način da obezbijedi kreditna sredstva i pojača portfolio IRB-a, s ciljem pokretanja investicija. Nažalost, ukidanje određenih linija i smanjenje limita su samo pokazatelji koji govore u prilog tezi da se kriza produbljuje.

Iznos kredita vraćen na 100.000 KMInvesticiono-razvojna banka RS vratila je, na zahtjev predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića, maksimalan iznos stambenih kredita na 100.000 maraka, izjavila je juče poslije sjednice Vlade RS šef Biroa za odnose s javnošću Vlade Vera Sajić.

Maksimalan limit vraćen je i za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća na pet miliona maraka.

IRB RS prethodno je smanjila iznos stambenih kreditnih linija sa 100 na 80.000 maraka, a kredite za poljoprivrednike i za mala i srednja preduzeća sa pet na dva miliona. IRB je takođe ukinula opštu grupu stambenih kredita, koja je povlačila više od 50 odsto sredstava ove kreditne linije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić istakao je da je potez IRB-a bio loš i da bi svakako izazvao negativne posljedice.

 - Vlada bi morala da nađe način da obezbijedi kreditna sredstva i pojača portfolio IRB-a, s ciljem pokretanja investicija. Nažalost, ukidanje određenih linija i smanjenje limita su samo pokazatelji koji govore u prilog tezi da se kriza produbljuje - istakao je Milić.

On je naglasio da je stanje u stanogradnji katastrofalno jer je pala potražnja za stanovima i nema pristupa kreditnim linijama, a tamo gdje ih ima uslovi za dobijanje kredita su rigorozni.

- Najveći dio građevinskog sektora svodi se na stanogradnju i jedini način da se to pokrene je olakšavanje pristupa kreditnim sredstvima - naglasio je Milić.

Prema njegovim riječima, stanovi u RS se kupuju isključivo putem kredita, a građani su sada dovedeni u situaciju da im je i ta mogućnost smanjena.

- Ako bi se taj limit smanjio mnoge firme bile bi u problemima - istakao je Milić.

Ekonomista Nebojša Balaban kaže da se umjesto stimulisanja, najnovijim potezom IRB-a destimuliše stanogradnja i čitav građevinski sektor.

- Već dugo vremena stanogradnja se nalazi u krizi, i u budućem periodu će, u najmanju ruku ostati na istom nivou, a može se očekivati dalji pad u ovoj oblasti - kazao je Balaban.

Agencije

U agencijama za promet nekretnina u RS kažu da je potražnja za stanovima u RS već duže vrijeme u opadanju i da bi se smanjenje iznosa kredita i ukidanje linije za pojedine korisnike i te kako negativno odrazilo na kupovinu stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik